Volop kansen voor Nederlandse huisartsen in Duitsland. Driekwart van de vertrekkende huisartsen heeft geen opvolger in zicht. In de grensstreek vindt nu al uitwisseling plaats tussen Nederlandse en Duitse specialisten. Wellicht dat de huisartsen snel zullen volgen.
Binnen vijf jaar houdt 23 procent van de Duitse huisartsen ermee op. Hiervan heeft bijna 60 procent niemand op de praktijk over te nemen. De Kassenärtlichen Bundesvereinigung (KBV) presenteert deze uitkomsten vrijdag, zo schrijft Die Welt.
Het is een kans voor Nederlandse huisartsen die zelf geen praktijk kunnen overnemen. Vooral in de stedelijke gebieden in Nederland lukt het jonge huisartsen niet een plaatsje te veroveren. Daarmee dringt een parallel met Duitsland zich op. Ook daar dreigen vooral in de landelijke gebieden grote tekorten.
Opvolging moeilijk
Het onderzoek werd gehouden onder 10.000 artsen en fysiotherapeuten die werken via de Duitse zorgverzekeringsfondsen. In totaal 58 procent van de huisartsen ziet niet direct iemand die hem of haar kan opvolgen. Op de vraag hoe de verwachte zoektocht zal verlopen, geeft driekwart het antwoord ‘moeilijk’.
Volgens het artsenverband zullen binnen vijf jaar 2.600 huisartsenpraktijken de deuren sluiten. Dat is 5 procent van het totaal van 52.000 praktijken. Als de landelijke gebieden verstoken blijven van huisartsen zullen ook de apothekers en fysiotherapeuten wegblijven, zo klinkt het uit de mond van de belangenvereniging.
Pensioenvoorziening slinkt
Eveneens de zelfstandige artsen (die ook privé-verzekerden opnemen) geven aan dat de toekomst er voor hen niet al te rooskleurig uitziet. Als gevolg van het tekort verwacht 75 procent dat de doorverkoop van hun klantenbestand niet voldoende is om in het pensioen te voorzien.
Derk Marseille is mede-oprichter van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland. Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland.
Lees ook op Duitslandnieuws
Dit zijn de beste universiteiten van Duitsland
Historische dag: wettelijk verplicht minimumloon in gevoerd
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl